top of page
Zoeken

DE STEEN DER WIJZEN: BETEKENIS ONTHULD

De steen der wijzen ken je misschien van de Harry Potter reeks. Je hebt het fenomeen in het archief van je geheugen geparkeerd. Naast Raiders of the Lost Ark, twee laden boven E.T., rechts van Fantasy Island.


Waar ik achter ben. Die steen stond tot vier eeuwen geleden voor een bloedserieus vraagstuk. Eentje waarop het antwoord tot vandaag onbekend is gebleven. Elke respectabele wetenschapper zocht er naar. Het zou de bouwsteen van het universum zijn. Geleerden hielden zich in die dagen bezig met sterrenkunde, chemie, psychologie, wiskunde en noem alle wetenschappen maar op. Ze waren generalisten. De steen vinden was voor allemaal de top. Dat werd het ‘Grote Werk’ genoemd.


Alchemie Sir Isaac Newton was de laatste bekende alchemist die zijn tanden erin zette. Na hem werd de wetenschappelijke methode ingevoerd en gingen wetenschappers op eilandjes wonen. Maar de duizenden jaren daarvoor dus… Het leek mij een aardige uitdaging. En sinds ik geen tv meer kijk… Lang verhaal kort. Ik heb hem gevonden! Het schijnt dat tussen alchemisten, die het mysterie ontrafeld hebben, de ongeschreven afspraak bestaat dat ze het geheim bewaren. Ik zou niet weten waarom. Je kunt op prima materia klikken voor de verklaring. Als je een bolleboos bent. Want wat moet je met zulke informatie? In het stuk weerleg ik verder de theorie van de zwaartekracht, poneer ik de hypothese dat licht geen snelheid heeft en relativeer ik Einstein. Wel moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik mijn intelligentie kunstmatig heb verhoogd. Je hebt daar tegenwoordig drankjes voor. HVR gebruik ik. Wat dat betreft ken ik geen schaamte. Als ik de Tour de France zou rijden, pakte ik ook meteen epo. Je wil de beste zijn. Punt.


Society 4.0 Over het verhogen van intelligentie, sprak ik laatst met hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit Bob de Wit. Hij heeft het boek Society 4.0 geschreven, een blauwdruk voor een betere samenleving. De Wit gelooft dat kunstmatige intelligentie een bedreiging voor de mensheid vormt. De professor gaat er vanuit dat als er tussen mensen onderling net zo’n groot IQ verschil ontstaat als tussen mens en dier, die slimme mensen dat zullen misbruiken. Die zullen de dommen onderwerpen. Terwijl ik verwacht dat de superslimmen juist heel hulpvaardig zullen zijn. Die behandelen de simpelen met compassie en zetten hun inzichten in om het beter te maken voor de rest. Precies zoals de wijzen dat in alle samenlevingen voor ons hebben gedaan.

De tijd zal leren wie van ons twee gelijk krijgt. In 2030 gaan deze übermenschen het straatbeeld al bepalen. Je hebt dan superslimme cyborgs rondlopen, dat zijn mensen die hun intelligentie kunstmatig hebben verhoogd (zoals ik) en je hebt humanoids. Dat zijn robots die niet van mensen te onderscheiden zijn.

Slavin Als die hier straks in de winkel komen te liggen ga ik er meteen een halen. Die humanoid gaat lekker mijn boekhouding doen, de tuin bijhouden, een inkomen voor ons tweetjes verdienen en ze gaat me elke nacht in bed behagen. Als een slavin. Wat nou hoofdpijn?

Lijkt het je trouwens wat om over een alternatieve samenleving mee te denken? Schrijf je dan in voor ons volgende Earth=Heaven retreat. Dat is met pasen. Op Earth = Heaven lees je meer. Tot jezelf komen in de Spaanse natuur, relaxen en tegelijkertijd een betere wereld ontwerpen. Ik kan zelf niets leukers bedenken.13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page